Lehké letní večeře, které připravíte do půl hodiny

Za horkých letních večerů nikdo nechce trávit hodiny u rozpálené plotny, a tak není divu, že to k večeři často vyhraje studená mísa nebo chleba s máslem a šunkou. Na tomto praktickém řešení samozřejmě není nic špatného, ale pokud se vám už omrzelo, zkuste následující alternativy. Jsou rychlé, originální a pochutná si na nich celá rodina.

Kuskusový salát po arabsku

Kuskusový salát / Zdroj: Pixabay.com
Kuskusový salát / Autor: Pixabay.com

Arabský salát tabbouleh se tradičně připravuje z bulguru, ale pokud spěcháte, je možné použít i kuskus, který po zalití vroucí vodou změkne mnohem rychleji. Přesné množství ingrediencí vám nikdo nesdělí – arabské babičky zřejmě mají stejně jako ty české zvyk házet přísady do mísy od oka, zvláště pokud se jedná o pokrmy, které svým rodinám pravidelně servírují dlouhá léta. Ale stejně to pojďme zkusit.

Kuskus si připravíte podle návodu na obalu. Pak budete potřebovat spoustu čerstvé zelené petrželky, kterou nadrobno nasekáte. K tomu přidáte na kostičky nakrájená rajčata a okurku a vše promícháte se změklým kuskusem. Jako zálivku použijete olivový olej a citrónovou šťávu, osolíte a opepříte podle chuti. Tajemství arabské vůně pak spočívá v několika lístcích máty, jimiž salát ozdobíte.

Tortilly s kuřecími kousky a jogurtovým dresinkem

Tortilly s kuřecími kousky / Autor: Pexels.com
Tortilly s kuřecími kousky / Autor: Pexels.com

Ani v případě plněných tortill se přísady nedají odměřit na váze. Počítejte zhruba s jedním kuřecím prsíčkem na strávníka a co se týče samotných placek, nevěřte skromným tvrzením typu „mně bude stačit jedna“. Nebude. Předpokládáme, že tortilly koupíte hotové (samozřejmě je možné udělat si vlastní domácí, ale to si necháme až na období, kdy nebude takové vedro) – s těmi kupovanými se snadno pracuje, před podáváním je stačí ohřát minutu v mikrovlnce nebo v suché pánvi.

Největší prací proto bude připravit chutnou náplň. Kuřecí prsíčka rozkrájejte na nudličky a osmahněte v pánvi na oleji spolu s trochou soli a pepře a notnou dávkou kari koření. Přidejte hrstku mražené kukuřice, podlijte trochou vody a duste pod poklicí doměkka, až se voda vyvaří. Mezitím si připravte dresink: základem bude cca 200 g jogurtu řeckého typu (obecně můžete sáhnout po jakémkoli bílém plnotučném jogurtu), do kterého vmícháte utřený česnek (alespoň 2 stroužky) a drcený černý pepř. Pokud máte k dispozici čerstvý kopr ze zahrádky, povýšíte jím dresink na nebeskou úroveň. Kdo má rád pálivé, může přidat nadrobno nasekanou chilli papričku.

Ohřáté tortilly pak poklademe směsí kuřecího a kukuřice, plátky rajčat a lístky ledového salátu. Vše pokapeme jogurtovým dresinkem a zarolujeme.

Tagliatelle se špenátovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem / Autor: Pixabay.com
Tagliatelle se špenátem / Autor: Pixabay.com

Těstoviny nesmí v našem letním plánu chybět. Nejenže jsou rychle hotové, ale navíc opravdu zasytí a dodají energii. Následující smetanová omáčka je rovněž připravena cobydup a skvěle doplní tagliatelle i jiný druh těstovin.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchá domácí ledová káva: Recept nejen pro horké dny

Suroviny:

  • balíček listového špenátu (může být i mražený, jen prosím nepoužívejte dřeň)
  • 1 menší cibule
  • kelímek smetany ke šlehání
  • oříšek másla
  • tvrdý sýr výrazné chuti (Niva, feta nebo parmezán)
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvě nadrcený pepř

Postup:

Špenát si nejprve spaříme vroucí vodou v cedníku a pokrájíme na menší proužky.
V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme špenát a prolisovaný česnek, promícháme a necháme chvilku vařit. Špenát pouští vodu, takže podlijeme jen symbolicky, aby se směs nepřipálila, ale zároveň jsme omáčku neměli příliš vodovou.
Když je voda téměř vyvařena, stáhneme plamen na minimum a špenátovou směs zalijeme smetanou. Necháme probublat, opepříme a přidáme strouhaný sýr. (Podle chuti můžete i dosolit, nicméně sýr už je sám o sobě dost slaný, tak abychom to s tou solí nepřehnali.)

Losos na pánvičce s pikantní dušenou zeleninou

Losos se zeleninou / Autor: Pixabay.com
Losos se zeleninou / Autor: Pixabay.com

Filet z lososa je pro rychlou letní večeři jako stvořený. Nemusíte s ním totiž nic moc dělat, stačí ho opéct v pánvi na troše oleje spolu s provensálskými bylinkami. Máte-li po ruce čerstvou snítku tymiánu a rozmarýny, tím lépe. Pokud jste koupili filet s kůží, položte ho na pánev kůží dolů a sledujte jeho strany. Jakmile bude růžový jen z jedné horní třetiny, obraťte ho a opékejte dalších pár minut. Tím docílíte kýženého stavu, kdy bude losos propečený, ale přitom stále šťavnatý. K dochucení použijte pepř a citrónovou šťávu.

Jako přílohu si připravíme pikantní dušenou zeleninu. Opravdu stačí základní zmražená směs obsahující hrášek, fazolky, kukuřici a mrkev. Na oleji nebo másle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku posypanou kari kořením a kajenským pepřem. Přidejte lžíci medu a míchejte, až se med rozpustí. Potom vsypte zeleninu a zalijte trochou vody. Osolte a opepřte dle chuti. Duste s pootevřenou pokličkou, aby se pára mohla dostat ven a voda se postupně vyvařila. Zhruba po deseti až patnácti minutách bude zelenina měkká a připravená k servírování. Večeři můžete doplnit křupavou bagetou nebo opečenými brambory, co zbyly od oběda.

 

Zdroje:

https://www.simplyrecipes.com/

https://www.loveandlemons.com/

https://thecozycook.com/

Autorský text

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay.com

Líbil se vám článek?

Kolik nám dáte hvězdiček?

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Hodnocení 0

Článek dosud nikdo nehodnotil. Buďte první!

Sdílet článek: