Název Buddhova miska zní vznešeně, ale ve skutečnosti jde o chytrý trik, jak rodině naservírovat všechny možné zbytky z předešlých dní a vydávat je za netradiční exotickou večeři. Buddhova miska však může být zároveň i zajímavým a vyváženým pokrmem, na kterém si opravdu pochutnáte. A navíc lahodí oku. Zkuste náš recept nebo si vymyslete vlastní.

Mohlo by se zdát, že výraz Buddhova miska odkazuje na buddhismus nebo nějaký duchovní rituál. Vůbec tomu tak není, jde spíš o vžitý název pokrmu, jehož původ není zcela jasný. Podle některých zdrojů souvisí se žebravými mnichy, kteří chodí po ulici s miskou a lidé jim do ní vkládají kousky jídla rozličného druhu. Podle jiných jde spíš o vizuální inspiraci – zaoblený tvar přecpané misky prý připomíná kulaté bříško smějícího se Buddhy.
Buddhovu misku si každopádně může s klidným srdcem připravit i ateista. Poskládat se do ní dá naprosto cokoli – podle vaší osobní chuti nebo podle stavu lednice.
Co by měla Buddhova miska obsahovat
Buddhova miska by měla v ideálním případě poskytnout všechny potřebné živiny na jediném talíři. Jedná se tedy o pestrou směsici různých potravin ve vařeném či syrovém stavu.
Co by určitě nemělo chybět:
- Obilovina – například bulgur, quinoa, pohanka, rýže, kuskus nebo jáhly
- Luštěniny jako zdroj bílkovin – cizrna, fazole, čočka, hrách
- Zelenina všeho druhu – syrová, dušená nebo grilovaná
- Zelené listy – třeba špenát, polníček, rukola, kapusta nebo ledový salát
- Zdravé tuky – avokádo, oříšky, semínka, olivový olej, sezamová pasta
Ačkoli je Buddhova miska většinou popisována jako veganské jídlo, nikdo vám nebrání v tom, abyste ji obohatili o vařené vejce nebo kousky opečeného masa. Zbylo vám maso z grilování? Nakrájejte ho na kostky, orestujte ho v pánvi spolu s bylinkami a naaranžujte do misky. Lahodné mohou být i kuřecí kari nudličky nebo zbytek takzvané číny. Pokrm je praktický v tom, že do něj můžete zapracovat de fakto cokoli, čeho se v kuchyni potřebujete co nejrychleji zbavit. Stačí, když vše hezky vedle sebe načančáte.
Buddhova miska s dýní a cizrnou

Ingredience (4 porce):
- 1 hrnek bulguru
- 1 hrnek vařené cizrny (nebo 1 plechovka)
- 1 menší máslová dýně
- 1 avokádo
- 4 hrsti polníčku
- 12 cherry rajčátek
- Olivový olej, sůl, pepř, cibule, česnek, bylinky, lžíce medu
Postup:
Uvařte bulgur podle návodu.
Cizrna by se měla před vařením den předem namočit. Pokud na to nemáte čas ani trpělivost, je možné použít cizrnu z plechovky. Pro lepší chuť ji krátce orestujte na cibulce s česnekem a bylinkami.
Máslovou dýni nakrájejte na čtvrtky a uvařte ve vodě do poloměkka. Po vychlazení ji zbavte slupky a nakrájejte na větší kostky. V pánvi rozehřejte olivový olej a kostky dýně na něm opečte spolu se lžící medu. Přidejte bylinky podle chuti, výborný je tymián.
Cherry rajčátka překrojte napůl, avokádo nakrájejte, polníček propláchněte.
Všechno pěkně vyskládejte do misek – vedle sebe, ne přes sebe. Ať vynikne každá barva.
Buddhovy misky nakonec můžete dochutit dresinkem – postačí jednoduchá směs jogurtu, citronové šťávy, soli a pepře.
Zdroje:
https://minimalistbaker.com/sweet-potato-chickpea-buddha-bowl/
https://www.liveeatlearn.com/
https://vjcooks.com/