Buddhova miska: Recept na jednoduchou večeři nejen pro vegany

Název Buddhova miska zní vznešeně, ale ve skutečnosti jde o chytrý trik, jak rodině naservírovat všechny možné zbytky z předešlých dní a vydávat je za netradiční exotickou večeři. Buddhova miska však může být zároveň i zajímavým a vyváženým pokrmem, na kterém si opravdu pochutnáte. A navíc lahodí oku. Zkuste náš recept nebo si vymyslete vlastní.

Buddhova miska / Autor: Pexels.com
Buddhova miska / Autor: Pexels.com

Mohlo by se zdát, že výraz Buddhova miska odkazuje na buddhismus nebo nějaký duchovní rituál. Vůbec tomu tak není, jde spíš o vžitý název pokrmu, jehož původ není zcela jasný. Podle některých zdrojů souvisí se žebravými mnichy, kteří chodí po ulici s miskou a lidé jim do ní vkládají kousky jídla rozličného druhu. Podle jiných jde spíš o vizuální inspiraci – zaoblený tvar přecpané misky prý připomíná kulaté bříško smějícího se Buddhy.

Buddhovu misku si každopádně může s klidným srdcem připravit i ateista. Poskládat se do ní dá naprosto cokoli – podle vaší osobní chuti nebo podle stavu lednice.

Co by měla Buddhova miska obsahovat

Buddhova miska by měla v ideálním případě poskytnout všechny potřebné živiny na jediném talíři. Jedná se tedy o pestrou směsici různých potravin ve vařeném či syrovém stavu.

Co by určitě nemělo chybět:

  • Obilovina – například bulgur, quinoa, pohanka, rýže, kuskus nebo jáhly
  • Luštěniny jako zdroj bílkovin – cizrna, fazole, čočka, hrách
  • Zelenina všeho druhu – syrová, dušená nebo grilovaná
  • Zelené listy – třeba špenát, polníček, rukola, kapusta nebo ledový salát
  • Zdravé tuky – avokádo, oříšky, semínka, olivový olej, sezamová pasta

Ačkoli je Buddhova miska většinou popisována jako veganské jídlo, nikdo vám nebrání v tom, abyste ji obohatili o vařené vejce nebo kousky opečeného masa. Zbylo vám maso z grilování? Nakrájejte ho na kostky, orestujte ho v pánvi spolu s bylinkami a naaranžujte do misky. Lahodné mohou být i kuřecí kari nudličky nebo zbytek takzvané číny. Pokrm je praktický v tom, že do něj můžete zapracovat de fakto cokoli, čeho se v kuchyni potřebujete co nejrychleji zbavit. Stačí, když vše hezky vedle sebe načančáte.

Mohlo by vás zajímat:  Výborné rybí filé jako ze školní jídelny: Kuchařka prozradila recept

Buddhova miska s dýní a cizrnou

Buddhova miska / Autor: Pexels.com
Buddhova miska / Autor: Pexels.com

Ingredience (4 porce):

  • 1 hrnek bulguru
  • 1 hrnek vařené cizrny (nebo 1 plechovka)
  • 1 menší máslová dýně
  • 1 avokádo
  • 4 hrsti polníčku
  • 12 cherry rajčátek
  • Olivový olej, sůl, pepř, cibule, česnek, bylinky, lžíce medu

Postup:

Uvařte bulgur podle návodu.

Cizrna by se měla před vařením den předem namočit. Pokud na to nemáte čas ani trpělivost, je možné použít cizrnu z plechovky. Pro lepší chuť ji krátce orestujte na cibulce s česnekem a bylinkami.

Máslovou dýni nakrájejte na čtvrtky a uvařte ve vodě do poloměkka. Po vychlazení ji zbavte slupky a nakrájejte na větší kostky. V pánvi rozehřejte olivový olej a kostky dýně na něm opečte spolu se lžící medu. Přidejte bylinky podle chuti, výborný je tymián.

Cherry rajčátka překrojte napůl, avokádo nakrájejte, polníček propláchněte.

Všechno pěkně vyskládejte do misek – vedle sebe, ne přes sebe. Ať vynikne každá barva.

Buddhovy misky nakonec můžete dochutit dresinkem – postačí jednoduchá směs jogurtu, citronové šťávy, soli a pepře.

Zdroje: 
https://minimalistbaker.com/sweet-potato-chickpea-buddha-bowl/
https://www.liveeatlearn.com/
https://vjcooks.com/

Líbil se vám článek?

Kolik nám dáte hvězdiček?

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Hodnocení 0

Článek dosud nikdo nehodnotil. Buďte první!

Sdílet článek: