Jak vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače: S tímto trikem bude krémová

Vyrobit si doma vlastní zmrzlinu je představa velmi lákavá. Pokud ale nemáte speciální zmrzlinovač, který směs během procesu chlazení neustále míchá, připravíte si akorát tak dřeň nebo sorbet. Možná vás proto potěší, že existuje jeden jednoduchý trik, který zmrzlinu učiní krásně krémovou.

Domácí zmrzlina / Autor: Pixabay.com
Domácí zmrzlina / Autor: Pixabay.com

První pokusy s domácí zmrzlinou jsem prováděla už v dětství. Se sestrou jsme zkoušely mrazit všechno možné, od cukrové vody s různým ovocem přes pribináčka až po přesnídávku. S výsledkem jsme nebývaly úplně spokojeny, protože nám z toho vždycky vznikl buď led nebo dřeň a nikdy jsme nedosáhly žádoucího krémového efektu.



Pravda je prostě taková, že cokoli na bázi mléka – ať je to smetana, tvaroh nebo jogurt – v mrazáku prostě zmrzne. Smetanovou hmotu možná můžete během mražení každých pět minut ručně promíchávat, avšak stejně to nebude ono.

S domácí zmrzlinou jsem moc neuspěla ani v dospělosti – a do zmrzlinovače se mi investovat nechtělo. Internet se sice hemží recepty na úžasné sorbety, ke kterým ho nepotřebujete, ale jakkoli slovo „sorbet“ zní vznešeně a cizokrajně, je to vlastně jen ledová tříšť s ovocem. Pokud v ní nechcete mít krystalky ledu, musíte opět míchat (a zmrzlinovač by byl super pomocníkem i v tomto případě).

Zmrzlinový pohár s jahodami / Autor: Pixabay.com
Zmrzlinový pohár s jahodami / Autor: Pixabay.com

Trik pro krémovou domácí zmrzlinu od tety Ivy

Skvělý fígl, jak vyrobit krémovou zmrzlinu bez zmrzlinovače, jsem se naučila teprve před dvěma lety, když jsem se při cestách po Vysočině zastavila u tety Ivy. Neviděla jsem ji celé roky a jak jsem měla cestu kolem, překvapila jsem ji návštěvou. Teta Iva zareagovala úplně stejně jako v dobách mého dětství, kdy jsme ji „překvapovali“ s rodiči: „Holka zlatá, co já ti ale nabídku? Vždyť já tu pro tebe nic nemám!“

Mohlo by vás zajímat:  Lehké letní večeře, které připravíte do půl hodiny

Odpověděla jsem stejnými slovy jako kdysi moje maminka: „Tetičko, nemusíš nic nabízet, nepřišla jsem se k tobě najíst.“ A stejně jako vždy, ani jsem větu nedořekla, a teta už šátrala v kuchyni, co by přede mě postavila na stůl. Nakonec vytáhla z mrazáku kolečka zmražených banánů.

Zmražené banány – jak jednoduché!

„Já si teď dělám takovou dobrou zmrzlinu, to musíš ochutnat“ řekla teta, banánová kolečka nahrubo nasekala, vhodila je do mísy a zasypala moučkovým cukrem. Potom je zakápla mlékem a obyčejným elektrickým šlehačem rozšlehala. Zmrzlina byla hotová hned a v parném letním dnu opravdu takzvaně „bodla“. A hlavně – zmražené banány měly po rozmixování úžasně krémovou strukturu!

Od té doby jsem s jejím receptem trochu experimentovala a shrnu vám recept i s důležitými poznatky:

  • Zhruba 4 banány střední velikosti postačí ke 4 porcím zmrzliny.
  • Nakrájejte je na kolečka a nechte několik hodin zmrznout v mrazáku – nejlépe rozprostřeny na nějakém tácu z umělé hmoty.
  • Pokud použijete šlehač, zmrzlé banány před šleháním trochu pokrájejte, jinak budou při prvních otáčkách vylétávat z mísy. Je ale také možné použít uzavřený mixér.
  • Kolečka banánů vydatně zasypte moučkovým cukrem a přidete krapet plnotučného mléka. Opravdu ale jen trošičku, pro začátek tak dvě tři lžíce. Když to s mlékem přeženete, budete mít spíš milkshake.
  • Mléko můžete nahradit smetanou nebo jogurtem.
  • Pro vylepšení chuti k banánům přidejte jakékoli další zmrzlé ovoce – skvěle se hodí jahody, borůvky, maliny či ostružiny.
  • Vše rozmixujte dohladka.

Takto připravená zmrzlina by se měla sníst hned – když ji zamrazíte k pozdější konzumaci, není to už ono. Ještě jsem ale nezažila, že by zbyla – na jazyku se rozplyne a většinou zmizí během pár minut.

Zdroj: Autorský text 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*