Dříve ho měla na jídelním lístku doslova každá hospoda, dnes se lidé tváří, že jde o pokrm nižších stavů. Katův šleh přitom vůbec nemusíme zatracovat. Záleží jen na tom, jak ho připravíme. Žádný ortodoxní recept na tuto klasiku totiž neexistuje. Pokud vychytáte ten svůj, může z toho být večeře snů.

Je pravda, že britský šéfkuchař Gordon Ramsey by při pohledu na přípravu české hospodské klasiky asi omdlel. Ale třeba Zdeněk Pohlreich se katova šlehu nebojí, a dokonce do něj sype rajčata z konzervy (pokud sledujete šéfkuchařské trendy, jistě jste si všimli, že konzervy do moderní zdravé kuchyně nepatří). Recept na Pohlreichův katův šleh není žádné tajemství a najdete ho na Ireceptáři. My si ale ten „kaťák“ rozebereme trochu podrobněji.
Feferonky jako základ
Začneme tím, co v katově šlehu nesmí chybět. Jak název napovídá, jde o jídlo pálivé, jinak by nešlehalo jako kat. Feferonky jsou tedy základem, a pokud vám pálivé vadí, připravte si libovolnou masovou směs, ale neříkejte tomu katův šleh. Na feferonkách ostatně není nic špatného – pokud vám v jejich konzumaci nebrání zdravotní potíže, dostanete do sebe vydatnou dávku antioxidantů i minerálních látek, a uděláte tak krůček k prevenci proti ucpaným cévám, cukrovce a obezitě (více o prospěšných účincích chilli papriček najdete na webu Prozeny.cz).
Cibule, maso a papriky
Ani tyto tradiční ingredience katova šlehu nemůžeme odsoudit. Pozitivní účinky cibule a paprik různých barev na lidské zdraví nemusíme vyjmenovávat, stačí zagooglit. Co se týče masa, katův šleh se obvykle připravuje z vepřového, nad nímž možná můžete zdvihnout obočí… ale nutno dodat, že pro tento recept vždy vybíráme libovější kus. Libové vepřové je vítaným zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B i železa a dalších minerálů. (Nejsou to škvarky.) Pokud chcete být opravdu dietní, můžete si katův šleh připravit z kuřecích prsou. Je to i rychlejší a o skvělou chuť nepřijdete.
Jak je to s těmi omáčkami…
Další ingredience v katově šlehu jsou už více diskutabilní. Recepty hlásají – směs zalijte worcestrovou omáčkou, sójovkou, kečupem, protlakem… Někdo dokonce přidá i hořčici. Najdou se i borci (včetně Pohlreicha), kteří do kaťáku nakrájejí kyselé okurky. Proti osobnímu gustu se nedá nic namítat, ale právě tato dochucovadla činí z katova šlehu jídlo podřadnějšího charakteru. Přitom tam být vůbec nemusejí.
Jak vykouzlit tradiční katův šleh
Jestliže si chcete připravit klasický katův šleh, jak ho znáte z hospod, doporučíme vám toto video. Kuchař sice do receptu také zakomponoval nakládačky, ale klidně je můžete vynechat:
Katův šleh trochu jinak
Pokud je vám tradiční kaťák proti srsti a máte zájem o jeho zdravější verzi, podělím se s vámi o vlastní recept. Namísto sterilizované zeleniny používám čerstvou a omáčkami šetřím. Lžíce worcestrovky asi neuškodí, ale nemusí tam být.
Postup:
- Kolečka cibule osmahnu na troše slunečnicového oleje spolu s pokrájenými feferonkami.
- Jakmile je cibule zlatavá, přidám na nudličky pokrájené vepřové maso. Osolím a vydatně popepřím.
- Když se maso zatáhne, vložím k němu proužky čerstvých paprik, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata a několik nasekaných stroužků česneku.
- Dusím podlité vodou nebo vývarem aspoň 40 minut, aby maso i zelenina pěkně změkly.
Rajčata se musejí zcela rozvařit. - Na závěr směs ochutím dvěma lžícemi kečupu – podle mých zkušeností kečup získá nakyslou chuť, když ho vaříte příliš dlouho. Jestliže ho ale přidáte až nakonec, zachová si sladkost, a navíc masovou směs pěkně zahustí.
Katův šleh je výborný s bramboráky, ale lze ho podávat i s rýží nebo s hranolkami, případně kroketami. Záleží na vaší chuti a náladě.
A jak připravujete „kaťák“ u vás doma? Používáte sterilizovanou zeleninu, nebo čerstvou? Podělte se o váš postup v komentářích!