Kuřecí špízy jsou na grilovačce vždycky horkým zbožím. Oproti všem buřtům a steakům je to vítaná změna a milují je dospělí i děti. Navíc se zdá, že je děsně jednoduché je připravit. Prostě nakrájíte kuřecí prsíčka na kostky a napícháte je na špejle. Nebo snad ne? Svým způsobem ano, ale má to jeden háček.

Když jsem s grilováním začínala, kuřecí kostky jsem nechávala odležet v marinádě z oleje a různých druhů koření. Výsledek bohužel nebyl nic moc: kuře bylo vysušené, tvrdé na žvýkání a chyběla mu chuť. Jako by všechno koření odkapalo na uhlíky společně se šťávou. Špízy navíc měly tendenci se připalovat, ačkoli jsme je grilovali na mírnějším žáru. A sundat je předčasně nemůžete, uvnitř by byly ještě syrové.
Po tomto zklamání jsem na kuřecí špízy na čas zanevřela, až jsem jednoho dne kdesi na internetu narazila na chytrou vychytávku. Do marinády stačí přidat jednu přísadu, a maso je ve finále doslova božské.

Nejlepší marináda na kuřecí špízy
Trik spočívá v přidání bílého jogurtu. Stačí několik lžic – jen takové množství, aby se v něm maso obalilo.
Postup:
- Kuřecí kostky vložte do mísy a posypte oblíbeným kořením. Osobně používám mořskou sůl a drcený pepř, dále přidávám kari, sladkou papriku a provensálské bylinky. Protože doma máme rádi pálivé, maso zasypávám i vydatnou dávkou kajenského pepře. To samozřejmě není pro každého, pálivou chuť můžete vynechat, zejména pokud špízy budou jíst i menší děti.
- Maso s kořením dobře promíchejte lžící (nikoli vidličkou, maso byste mohli rozpíchat a na špejlích by pak špatně drželo).
- Nakonec přidejte několik lžic jogurtu a opět důkladně promíchejte. Jogurt vytvoří jakousi ochrannou vrstvu, která zaručí, že se šťáva z masa ani koření během grilování nevytratí.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte několik hodin odležet v lednici.
- Kostky masa poté napíchejte na špejle a grilujte na středním žáru. Jogurt chrání špízy i před spálením, ale raději na to nehřešte a často je otáčejte.
Takto připravené kuřecí maso je křehké a jemné, nechybí mu chuť použitého koření, zatímco jogurt na jazyku vůbec necítíte.
Čím špízy ještě vylepšit?
Na špejle samozřejmě nemusí přijít jen maso, mezi kuřecí kostky můžete pro obměnu napíchat třeba kousky papriky. Špízy jsou pastvou pro oči, když na střídačku použijete různé barvy paprik – zelenou, červenou i žlutou. A pokud vám nevadí kombinace masa s ovocem a máte chuť na něco exotického, zkuste kuřecí špízy s ananasem. Jogurtem v tomto případě raději potřete i ananas – rád se totiž připaluje.
Špízy je vhodné podávat se zeleninovým nebo těstovinovým salátem, skvěle chutnají také s řeckou omáčkou tzatziki (v tomto případě bych ovšem vynechala ananas). Každopádně vytvoříte grilovací hitovku, kterou si rodina vyžádá i příště.
Zdroj: Autorský text