Když venku panuje počasí, že by člověk mohl smažit vejce na chodníku, je čas na pořádnou ledovou kávu. Někdo soudí, že stačí kávu vychladit a naházet do ní pár kostek ledu. To je ale postup snad jen pro dámy na redukční dietě. My se s naší ledovou kávou trochu pomazlíme a povýšíme ji na letní kávovou královnu.

Na jednu porci budete potřebovat:
- 1 porci espressa (nebo 100 ml opravdu silné překapávané kávy)
- 100 ml mléka (pokud používáte kravské, sáhněte po plnotučném; lze nahradit i mlékem mandlovým či ovesným)
- 1–2 lžičky vanilkového nebo karamelového sirupu – dle chuti
- Ledové kostky
- Šlehačka nebo zmrzlina (pokud zrovna nepočítáte kalorie, dopřejte si oboje)
- Kakaový prášek nebo skořice na posypání (pro efekt “dneska jsem baristka”)
Postup:
- Uvařte kávu – silnou tak, aby návštěvu pozdravila ve dveřích už vůní. Nechte ji chvilku zchladnout (ale neusněte u toho).
- Oslaďte ji – sirup rozmíchejte hned, ať se krásně rozpustí.
- Nachystejte si sklenici a vložte do ní kostky ledu. Nešetřete jimi. Chceme ochlazení, ne vlažnou vanu!
- Nalijte kávu přes led a sklenici dolijte mlékem. Vytvoří se krásný mramorový efekt.
- Ozdobte zmrzlinou nebo šlehačkou a celé dílo na závěr poprašte kakaem či skořicí.
Tip: Kávu si můžete zamrazit do tvořítek na led. Příště ji nebudete muset ředit vodou, ledové kávové kostky jen rozdrtíte na tříšť a zalijete mlékem.
Zdroj: Autorský text