Jednoduchá domácí ledová káva: Recept nejen pro horké dny

Když venku panuje počasí, že by člověk mohl smažit vejce na chodníku, je čas na pořádnou ledovou kávu. Někdo soudí, že stačí kávu vychladit a naházet do ní pár kostek ledu. To je ale postup snad jen pro dámy na redukční dietě. My se s naší ledovou kávou trochu pomazlíme a povýšíme ji na letní kávovou královnu.

Ledová káva / Autor: AI, Renata Váchalová
Ledová káva / Autor: AI, Renata Váchalová

Na jednu porci budete potřebovat: 

  • 1 porci espressa (nebo 100 ml opravdu silné překapávané kávy)
  • 100 ml mléka (pokud používáte kravské, sáhněte po plnotučném; lze nahradit i mlékem mandlovým či ovesným)
  • 1–2 lžičky vanilkového nebo karamelového sirupu – dle chuti
  • Ledové kostky
  • Šlehačka nebo zmrzlina (pokud zrovna nepočítáte kalorie, dopřejte si oboje)
  • Kakaový prášek nebo skořice na posypání (pro efekt “dneska jsem baristka”)

Postup: 

  1. Uvařte kávu – silnou tak, aby návštěvu pozdravila ve dveřích už vůní. Nechte ji chvilku zchladnout (ale neusněte u toho).
  2. Oslaďte ji – sirup rozmíchejte hned, ať se krásně rozpustí.
  3. Nachystejte si sklenici a vložte do ní kostky ledu. Nešetřete jimi. Chceme ochlazení, ne vlažnou vanu!
  4. Nalijte kávu přes led a sklenici dolijte mlékem. Vytvoří se krásný mramorový efekt. 
  5. Ozdobte zmrzlinou nebo šlehačkou a celé dílo na závěr poprašte kakaem či skořicí. 

Tip: Kávu si můžete zamrazit do tvořítek na led. Příště ji nebudete muset ředit vodou, ledové kávové kostky jen rozdrtíte na tříšť a zalijete mlékem. 

Zdroj: Autorský text 

Líbil se vám článek?

Kolik nám dáte hvězdiček?

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Hodnocení 0

Článek dosud nikdo nehodnotil. Buďte první!

Sdílet článek:
Mohlo by vás zajímat:  Lehké letní večeře, které připravíte do půl hodiny