Výborné rybí filé jako ze školní jídelny: Kuchařka prozradila recept

Když se řekne školní jídelna, mnozí se otřesou při vzpomínce na hrachovou kaši podivné konzistence, jiným zase v hlavě vyvstane děsivý obraz koprovky s vejci. Na druhé straně ale musíme uznat, že některé obědy se ve školních jídelnách za našich dětských let pozřít daly. Někdy byly dokonce tak chutné, že na ně vzpomínáme s nostalgií. Co třeba takové rybí filé? Napadlo vás někdy, jak ho vlastně kuchařky připravovaly?

Rybí filé s bramborem / Autor: Renata Zelenková
Rybí filé s bramborem / Autor: Renata Zelenková

Profesionální kuchařka Marie Málková zasvětila práci ve školních jídelnách půlku života. Přístup k plánování jídelníčku i k dětem samotným se podle ní za léta hodně proměnil. „Kuchařky dneska dětem více naslouchají. Často se ptáme, jestli jim chutnalo, případně co by chtěly jiného. Díky tomu máme zpětnou vazbu a víme, že se hitem může stát i ryba, když se šikovně připraví,“ říká Marie.

Plánování je základ

Vařit ve školní jídelně ovšem není o improvizaci a děti si nemohou jen tak nadiktovat, co se bude vařit. Jídelníček se každý měsíc připravuje podle přísných výživových norem. V první řadě se hlídá:

  • dostatek zeleniny a ovoce,
  • vhodný poměr bílkovin, tuků a sacharidů,
  • přílohy (střídáme brambory, rýži, těstoviny, luštěniny),
  • pitný režim

Cílem školní jídelny je vyvážená a pestrá strava, která dětem chutná. Není to vždy jednoduché – děti mají své oblíbené i neoblíbené obědy. Kuchařky se proto snaží hledat kompromisy a nabízet moderní i tradiční recepty.

Jedním z jídel, které děti mívají rády, je zapečené rybí filé s bramborami. Marie se s námi podělila o jednoduchý recept:

Filé s novými bramborami a bylinkovým máslem

Suroviny (na cca 4 porce):

  • 4 ks rybího filé (nejlépe aljašská treska, mražená)
  • 800 g nových brambor
  • 50 g másla
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, tymián – podle chuti)
  • citron
  • sůl, pepř
  • trochu hladké mouky a oleje na obalení a opečení
Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchá domácí ledová káva: Recept nejen pro horké dny

Postup:

  1. Filé necháme rozmrazit a jemně osušíme. Osolíme, opepříme, obalíme lehce v mouce a opečeme v troubě z obou stran dozlatova.
  2. Nové brambory dobře omyjeme (neloupeme) a uvaříme ve slané vodě doměkka.
  3. Máslo rozpustíme a smícháme s jemně nasekanými bylinkami.
  4. Na talíř servírujeme opečené filé, které pokapeme citronem, vedle brambory polité bylinkovým máslem.

Jak vidíte, na receptu není žádná věda. Nemusí se patlat žádné zvláštní těstíčko, stačí obyčejná mouka. Je to tip na rychlý a lehký oběd, který můžete připravit i doma. „Není to jen o receptu, ale o srdci, které do toho dáte,“ dodává s láskou Marie a my jí dáváme za pravdu.

PS: Pokud vás zajímá tajemství úvodní fotografie, tak vám ho prozradíme. Protože jsou teď školní prázdniny, neměly jsme šanci nafotit filé přímo v „terénu“. Rozhodly jsme se proto, že si ho připravíme u kolegyňky Šárky a nafotíme samy. Nešlo to tak úplně podle výše uvedeného receptu – Alžběta přinesla místo tresky pangasia, který je velmi křehký a při obracení se rozpadal. Mrkev také původně nebyla v plánu, ale Šárka lamentovala, že má doma spoustu mrkve a musí ji nějak zužitkovat, a navíc pažitka je podle ní coby zeleninová příloha naprosto nedostačující. Takže jsme milou mrkev podusily klasicky na cibulce s provensálskými bylinkami a přidaly na talíř. Nakonec to nebyla špatná kombinace. Můžeme doporučit i v této podobě.

Zdroj: Autorský text 

Líbil se vám článek?

Kolik nám dáte hvězdiček?

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Hodnocení 0

Článek dosud nikdo nehodnotil. Buďte první!

Sdílet článek: